Gepofte zoete aardappel met MonChouvulling en spek-boontjesdressing

  • Zoet
  • Gebak
  • 80 min
4 personen
  • 4 zoete aardappels (van gelijk formaat)
  • 3 bosuitjes (2 fijngehakt en 1 in ringetjes)
  • 4 takjes tijm (alleen de blaadjes en fijngehakt)
  • 100 g MonChou Original
  • zout en peper
  • aluminiumfolie
  • 50 g sperziebonen
  • 3 el olijfolie
  • 1 sjalot (in ringen)
  • 4 plakjes ontbijtspek (in reepjes)
  • 1 tl mosterd
  • 1 el appelazijn
  • zout en peper
  • 50 g witte bonen uit blik (afgespoeld en uitgelekt)
  • amandelen (grof gehakt en voor de garnering)
  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Was de zoete aardappels en halveer ze in de lengte. Meng de fijngehakte bosui en de tijm door de MonChou. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over 4 aardappelhelften en druk de andere helften erop. Wikkel iedere gevulde aardappel strak in aluminiumfolie en leg de pakketjes op een bakplaat. Pof de zoete aardappels in ca. 1 uur gaar in de oven.
  2. Blancheer intussen voor de dressing de sperziebonen ca. 3 minuten in kokend water. Giet af, spoel met koud water en laat goed uitlekken. Verhit 1 el olijfolie in een pan en fruit er de sjalot en het spek ca. 5 minuten in. Neem van het vuur en laat ca. 10 minuten afkoelen. Voeg de mosterd en de azijn toe en roer goed door. Klop nu met een vork de overige olijfolie erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de sperzieboontjes in kleine stukjes. Meng de sperziebonen en de witte bonen door de dressing.
  3. Neem de zoete aardappels uit de oven en haal ze voorzichtig uit het folie. Leg ze op een schaal en schep er de boontjesdressing overheen. Maak af met wat bosuiringetjes en gehakte amandelen.

Foodies