Blueberry Lemon MonChou Cake

  • Zoet
  • Gebak
  • 170 min
20 personen
  • 2 springvormen van 20 cm
  • Bakpapier
  • Zeef
  • (hand)mixer
  • Paletmes of spatel
  • 450 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl zout
  • 250 gr Campina Botergoud (op kamertemperatuur)
  • 300 gr suiker
  • 5 eieren (op kamertemperatuur)
  • Rasp en sap van 2 citroenen
  • 300 ml karnemelk
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 gr bosbessen plus wat extra ter garnering (buiten het seizzoen kun je diepvriesfruit gebruiken)
  1. Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed de springvormen met bakpapier of vet het in met boter en bestrooi lichtelijk met bloem.
  2. Zeef de 450 gram bloem met de bakpoeder, baksoda en het zout.
  3. Klop vervolgens in een andere kom 250 gram boter samen met de 300 gram suiker romig. Voeg één voor één de eieren toe. Let op: mix tussendoor steeds goed, zodat het ene ei volledig is opgenomen door het beslag voor je de volgende toevoegt.
  4. Mix 2 theelepels vanille-extract en de rasp en het sap van 2 citroenen door dit beslag. Meng vervolgens afwisselend de bloemmix van stap 2 en de karnemelk in delen door dit beslag en spatel rustig tot een egaal beslag.
  5. Meng 250 gram bosbessen met een kleine eetlepel bloem, zodat ze met een dun laagje bedekt zijn. Spatel de bosbessen vervolgens door het beslag en verdeel dit over de twee springvormen.
  6. Zet de springvormen met beslag in het midden van de oven en bak zo’n 45 minuten. Controleer met een satéprikker of de cakes gaar zijn. Wanneer de prikker droog uit de cake komt is hij goed. Laat de cakes afkoelen op een rooster.
  7. Maak ondertussen de crème. Mix hiervoor de MonChou, boter, citroenrasp, poedersuiker en vanille-extract tot een egale crème. Meng de bosbessenjam door 1/3 van de crème, zodat je een witte en paarse crème overhoudt.
  8. Om de taart af te maken moeten de cakes volledig afgekoeld zijn. Halveer dan beide cakes met een scherp (brood)mes. Bestrijk een helft cake met een paletmes of spatel met een dun laagje witte botercrème en een eetlepel lemoncurd. Leg de volgende cakehelft erop, bestrijk weer met botercrème en lemoncurd. Leg hier opnieuw een plak cake op en bestrijk ook deze met beide vullingen. Eindig met de laatste plak cake. Bestrijk dan de hele cake met een laagje witte botercrème. Je mag best nog wat cake door de crèmelaag heen zien.
  9. Zet de taart in de koelkast en laat minimaal een halfuur opstijven. Bestrijk dan de buitenkant met de paarse botercrème. Bestrijk de bovenkant in het midden met de laatste eetlepel lemoncurd en versier met de achtergehouden bosbessen.
  10. Snijd de taart in mooie punten. Smakelijk!

Houd een handje bosbessen over om de taart op het einde te garneren.