Kerst meringue chocolade laagjestaart

Bereidingswijze

  • Maak eerst de chocoladecake. Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de bodem en zijkant in met een beetje boter.
  • Klop voor de cake de boter, de suiker en vanillesuiker egaal totdat je geen suiker meer ziet. Voeg de eieren en het zout toe. Mix kort door elkaar en voeg dan de melk toe.
  • Zeef de bloem, cacaopoeder en baking soda boven het beslag en spatel voorzichtig door elkaar tot een egaal geheel.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Test of de cake goed is met een prikker. Als die er droog uit komt is de cake gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster en snijd dan horizontaal doormidden.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 100 graden.
  • Maak ondertussen het meringue beslag. Doe de eiwitten met 1/3 van de suiker in een kom en mix tot er witte pieken ontstaan. Dat kan zo’n 6 tot 7 minuten duren.
  • Voeg dan in delen de rest van de suiker toe.
  • Zeef de maïzena en cacaopoeder erboven en spatel kort en voorzichtig door de eiwitten. Verdeel het mengsel in twee cirkels van ongeveer 20cm doorsnee op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak zo’n 1 uur en 15 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster.
  • Maak ondertussen de frosting. Mix hiervoor de MonChou met de suiker luchtig. Klop in een andere kom de slagroom stijf en spatel door het MonChou mengsel tot een egaal geheel.
  • Bouw dan de taart op. Begin met een laag chocoladecake. Bestrijk met ¼ van de MonChouroom en versier met ¼ van het fruit, chocolade- en amandelschaafsel.
  • Leg er een meringue laag op en verdeel weer ¼ van de room, fruit, chocolade- en amandelen erover. Herhaal dit en eindig met een laag room, fruit, chocolade en amandelen.
  • Dé afsluiting van je Kerstdiner. Fijne Kerst!
chocolade
Kerst
60 minuten + 125 minuten in de oven min

Ingrediënten

Voor de chocoladecake:

  • 150 g Campina Grasboter
  • 300 g suiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 g bloem
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 tl baking soda
  • Snuf zout
  • 250 ml Campina Halfvolle Melk

Voor de meringue:

  • 6 eiwitten
  • 225 gram suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Voor de frosting:

  • 4 x 100g MonChou wikkel, op kamertemperatuur
  • 500 ml Campina Verse Slagroom
  • 150 g suiker

Voor de vulling en topping:

  • Handje amandelschaafsel, kort geroosterd
  • 75 gram pure chocolade, grof gehakt
  • Handje verse frambozen
  • Handje verse bosbessen
  • Paar takjes verse rode bessen
  • Pitjes van 1 granaatappel

Benodigdheden

  • Springvorm van 22cm doorsnee
  • Bakpapier
  • (hand)mixer  
  • Zeef